Stockholm är en stor stad, och en stor stad innebär många flyttar varje år. Extremt många faktiskt, ur ett svenskt perspektiv. Över 100 000 privata flyttar genomförs i Storstockholm varje år.

Naturligtvis får detta faktum många att söka sig till flyttbranschen. Många startar flyttfirma i Stockholm, både kompetenta och mindre kompetenta personer. För konsumenten är det så klart bra att konkurrensen är stor, det pressar ju ner priserna, samtidigt är ju så klart risken att råka ut för ett oseriöst eller inkompetent flyttföretag ganska stor, i alla fall betydligt större än i övriga landet. Om du vill ta hjälp av en flyttfirma i Stockholm, vilket är ganska smart med tanke på att det är så billigt och sett till allt som man får för pengarna, är det några saker som är viktiga att tänka på.

Kolla tillstånd och försäkringar

När du sätter dig ner och botaniserar bland Stockholms flyttfirmor ska du alltid börja med att kolla om de innehar trafiktillstånd och ansvarsförsäkring. En firma som inte har trafiktillstånd har ingen laglig rätt att bedriva flyttverksamhet. Går något i bohaget sönder är det du själv som får stå för kostnaderna. Har flyttfirman ingen ansvarsförsäkring kommer du antagligen inte heller att få någon ersättning.

Alla seriösa flyttfirmor har trafiktillstånd och ansvarsförsäkring. Så hur kontrollerar man detta? Jo, hos Transportstyrelsen, som utfärdar Yrkestrafiktillstånd som det egentligen heter, kan du enkelt kontrollera om den flyttfirma du vi kolla upp har trafiktillstånd, antingen genom att ringa eller genom att använda det e-verktyg som finns på deras hemsida. Du kan även kolla firmans organisationsnummer hos Skatteverket för att se att det verkligen är ett riktigt företag och om de har haft några prickar på sig. Slutligen kan det vara bra att välja en flyttfirma som uttryckligen använder sig av regelverket Bohag 2010, som är framtagen av flyttbranschen i samarbete med Konsumentverket.

Hur upplever du den personliga kontakten?

Hur din kontaktperson på flyttfirman bemöter dig är viktigt. Man märker ganska snart om man har att göra med en ärlig person eller en skojare, så våga gå på magkänslan i detta fall. Det finns ingen anledning att välja en otrevlig person som vägrar svara på enkla frågor om uppskattat pris och så vidare. Ju enklare och trevligare kontakten känns, desto bättre. Det är dock så klart inte helt och hållet en garanti mot att slippa bli blåst.

Vikten av skrivna avtal med fasta priser

Du ska alltid komma överens med flyttfirman om ett pris och se till att skriva ett avtal där det överenskomna priset står med. Förse flyttfirman med all information de kräver för att kunna erbjuda ett fast pris. Om de vill komma och besiktiga bostaden, låt dem göra det. De ska inte ha några ursäkter för att plötsligt höja priset med flera tusen på grund av omständigheter de inte visste om. Bara oseriös företag gör så. Du ska heller aldrig betala i förskott, ingen seriös flyttfirma i Stockholm kräver det, utan bara företag som är på obestånd. Risken är stor att du betala och firman sedan ändå går i konkurs.

Följer du dessa enkla tips är chansen stor att du ska kunna hitta en smidig och bra flyttfirma i Stockholm, som kan göra din flytt till en behaglig och smärtfri upplevelse. Här kan du läsa mer om hur en flyttfirma arbetar.